Opening 90-jarig Jubileum

Wat een middag: wat een opening! Zaterdag 4 januari 2020 opende Avanti Wilskracht haar 90-jarig jubileum! En niet alleen het jubileum ook haar tiende decennium. “Proost!” proclameerde algemeenvoorzitter  Barry Siero.

De zaterdag begint zoals vele eerste zaterdagen van Avanti Wilskracht begonnen: de Nieuwjaarswedstrijd. Voor de 55ste keer nemen de trainers en leiders van Avanti het op tegen de JO19-junioren. Een dondersspannende wedstrijd eindigt in een overwinning voor de trainers en leiders. Het weer zit niet mee, maar het spektakel spat eraf. Ondertussen in de kantine zijn de barvrouwen drukt bezig met de voorbereiding voor de Nieuwjaarsreceptie, die zij al jaren verzorgen.

Rond 15.00 uur loopt de kantine vol. “Het wordt druk”, zegt algemeensecretaris Bennie Nijhuis. Hij krijgt gelijk. Barry Siero neemt de microfoon en spreekt een volle zaal toe. Hij vertelt over het afgelopen jaar en zoals het hoort bedankt hij de leden en vrijwilligers. Maar de voorzitter doet ook een dringende oproep voor dit nieuwe decennium: “U bent nodig!” Avanti Wilskracht is sterk en redt zich, maar wil nog zo veel meer  en wil het nog zo veel beter doen. Daarvoor zijn meer mensen nodig.

De algemeenvoorzitter gaat over naar de huldiging van de jubilarissen. Dit jaar worden de meeste jubilarissen gehuldigd op de Jubileumreceptie van 26 juni. Vandaag alleen de jubilarissen die het langst lid zijn. Dat loop tot meer dan zeventig jaar lidmaatschap van de vereniging! Herman Krabbe, Sjors Nijhuis en Herman Bouwmann worden in het zonnetje gezet. Precies wat deze titanen van Avanti Wilskracht verdienen. Niet alleen al zolang lid van de club, maar ook leden die als vrijwilligers en bestuursleden stenen hebben bijgedragen aan Avanti Wilskracht. Jammer genoeg kan de vierde jubilaris Carel Kamphuis niet aanwezig zijn, ook meer dan zeventig jaar lid. Wederom zo’n belangrijke naam binnen Avanti Wilskracht. Van hier: “Carel gefeliciteerd met jouw jubileum!”

Deze 55ste Nieuwjaarsreceptie is speciaal. Het is een opening van een Jubileum. Barry Siero geeft de microfoon aan Thomas Nijenhuis. Als voorzitter van het Jubileumcomité AW 2020 vertelt Thomas de werkzaamheden van de afgelopen maanden. Het Comité is sinds februari werkzaam en nu op de Nieuwjaarsreceptie mogen de plannen uiteen worden gezet. Ten eerste: het Jubileumlogo. In oktober heeft het Comité een tekenwedstrijd uitgeschreven. De jeugd van Avanti is gevraagd een logo te ontwerpen. “De oudere garde herinnert ons dat ‘de jeugd de toekomst heeft.’ Vandaar dat wij als Comité dachten, ‘Dan gaan we dat aan de jeugd vragen.’ Dit leverde 14 inzendingen op”, vertelt Thomas. Op de Smart-tv in de kantine worden de inzendingen getoond.

Stilletjes kijken de leden naar de creativiteit van de jeugd. Wie heeft er gewonnen? Op het tv-scherm verschijnt de naam van Kim Meijerink, lid van de afdeling Handbal. “Kim gefeliciteerd!” en direct daarna maakt het Comité het definitieve Jubileumlogo bekend (de tekening van Kim die digitaal is gemaakt). “Oooh!” galmt door de kantine en direct beginnen de aanwezigen te applaudisseren. Een prachtig mooi logo, waarmee Avanti Wilskracht met opgeheven hoofd de komende maanden tegemoet kan gaan. Als bedankje overhandigt het Comité Kim een verrassing. Een trainingspak (natuurlijk  in de clubkleuren) met haar eigen logo. Trots toont de winnares het trainingspak aan de leden; weer een applaus.

En dan. Wat heeft het Jubileumcomité nog meer bedacht? Natuurlijk een uitleg over de komende maanden. Er komt een Jubileumglossy, een –receptie (26 juni), een –reünie en een –feest (27 juni). Zelfs dat is nog niet alles. Het Jubileum wordt breed gedragen en de afdelingen komen met hun bijdrages in de feestelijkheden. Binnenkort hangt er op het Zoutendijk een grote kalender met alle festiviteiten. Wat blijft er nog voor 4 januari over? Een verrassing…

Speciaal voor het 90-jarig Jubileum heeft Avanti Wilskracht contact gezocht met Henk-Jan Nijhuis van Nijhuis Slijterij & Wijnhandel. Binnen Glanerbrug kennen we de drankjes zoals de Stroat, de Vlodder, en het Tranendal. “Dan kan Avanti toch niet achterblijven?”, vertelt de jubileumvoorzitter. En Avanti Wilskracht blijft niet langer achter, want met trots is de stroopwafellikeur Nen Diek gepresenteerd. Een drankje ter ere aan de vrijwilligers die de kantine van Avanti realiseerden. De prachtige tekst (te vinden achter op de fles) van Joop Kwakman herinnert aan deze geweldige prestatie:  “Geen enkele vereniging bestaat zonder vrijwilligers die hun club ondersteunen: die zoden aan de dijk zetten. Avanti Wilskracht is hierop geen uitzondering en het beste bewijs vindt men op ’t Zoutendijk. Deze thuisbasis van Avanti wordt op 25 mei 1980 officieel in gebruik genomen, met als pronkjuweel de kantine. Een voormalige boerderij uit de negentiende eeuw. Het Algemeen Bestuur wil in 1978 van de boerderij, die dan in slechte staat verkeert, een clubgebouw maken. ‘Zet de shovel d’r maar veur’, zo luidt het commentaar op dit plan. Het bestuur houdt voet bij stuk en dankzij de tomeloze inzet van een grote groep vrijwilligers verandert   de   vervallen   boerderij   in   een   van   de   mooiste   kantines   van   Nederland. Een clubgebouw dat bewijst hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor een vereniging. Zeker voor het 90-jarige   Avanti   Wilskracht   uit   Glanerbrug,   dat   eigenhandig   een   verwilderde   bouwval verbouwde tot een dijk van een sportcomplex. Daarom met trots: nen Diek.”

Gejuich in de zaal, iemand roept “Mooi idee!” Avanti Wilskracht heeft nu haar eigen likeurtje. Dat te verkrijgen is bij Nijhuis Slijterij & Wijnhandel. Dat is niet alles, want bij elke aankoop, gaat een gedeelte van de opbrengst naar Avanti toe.

Zoals het hoort wordt op de Nieuwjaarsreceptie de Jaap Goosen Memorial uitgereikt. Voor een fantastische vrijwilliger die menig tijd in Avanti Wilskracht heeft gestoken. Elk jaar de spanning wie dat wordt. Voor het afgelopen jaar ontvangt Harrie Wielinga deze prachtige bokaal (lees hier het artikel).

Dan is het moment aangebroken voor de opening. Het Jubileumcomité overhandigt algemeenvoorzitter Barry Siero het karakteristieke zwarte kruikje van Nen Diek. Maar dat is niet alles. Alle aanwezige leden (18+ natuurlijk wel) krijgen een borrelglaasje met het Jubileumlogo erop. Het duurt even om ze allemaal uit te delen. “Ho ho!”, roept Barry, “Even wachten,” er zitten al enkelen te nippen. Uiteindelijk heeft iedereen een vol glaasje. Barry houdt de zijne de lucht in: “Een goede gezondheid en dat 2020 een geweldig Jubileumjaar zal zijn! Proost!”

Het 90-jarig Jubileum is geopend.

Bekijk hier alle foto's van de nieuwjaarsreceptie.