Nieuwjaarstoespraak 5 januari 2019

We gaan het samen gewoon doen!

We kijken terug op, sportief gezien, een mooi jaar, waarin de dames 1 handbal kampioen zijn geworden, en momenteel in de hoofdklasse spelen.

Bij voetbal zien we een herstel in het aantal leden, na licht ledenverlies in 2017, voor 2019 is de verwachting dat dit herstel zich verder doorzet, het eerste speelt mooi bovenin mee in een spannende 3e klasse, en heel veel jeugdleden spelen elke week met veel plezier hun wedstrijden.

Afdeling Fit& Actief groeit als kool, niet alleen in Glanerbrug maar ook in Enschede zuid steeds meer oudere leden bewegen meer en voelen zich daardoor fitter en gezonder, en vinden veel gezelligheid bij elkaar.

Bij Gymnastiek/streetdance loopt het allemaal op rolletjes, naast goede sportieve prestaties, is er een nieuwe voorzitter, en andere bestuursleden, die met hun passie er voor willen zorgen dat er zo optimaal mogelijk gesport kan worden.

De Loopgroep kan terugkijken op een enorm goede, succesvolle start van de RABO zomerloop die voor het eerst vorig jaar is gehouden. Zeer professioneel met een mooi deelnemersveld en de verwachting op een succesvol vervolg in 2019!

Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, zeker bij een grote vereniging als Avanti Wilskracht.

Als we niet oppassen kijken we alleen naar die zaken, die misgaan dus, en laten dit gevoel overheersen, terwijl er juist veel meer dingen er goed gaan.

Wat meer positivisme dus, en dat begint naar mijn bescheiden mening met begrip en respect voor elkaar.

Regelmatig bekijk ik filmpjes van het NOC/NSF of de KNVB die allemaal op ludieke wijze laten zien waar het fout gaat, we knikken dan allemaal heel begrijpend of lachen meewarig  om de herkenbare reacties tijdens sportmomenten, wedstrijden, trainingen enz.

Maar hoe bewust zijn we ons van ons eigen gedrag? Welk voorbeeld geven we onze jeugd? Hoeveel ruimte geven we elkaar om te kunnen zijn wie je bent?

Een groot stuk in de TC Tubantia over de toenemende agressie tijdens sportwedstrijden, met name voetbal, en verenigingen die liever niet meer tegen Enschedese verenigingen willen voetballen.

Samen kunnen we er voor zorgen om hier een ander beeld te geven, te laten zien dat we daar niet bij willen horen. Want dit heeft in mijn beleving niets met sport te maken, maar hoe erg is het nu werkelijk? Van hoeveel beeldvorming is hier sprake?

Als alles keurig netjes verloopt lezen we dit niet in de krant, dezelfde krant omschrijft de voetbalwedstrijden tussen Avanti Wilskracht, Eilermark en Sportlust als “burenruzie” , een term die nou niet direct voor positieve gedachten zorgt. Dus heb ik de betreffende journalist gevraagd om deze term niet meer te gebruiken, en vooral de vele mooie en goede momenten te benadrukken.

We gaan hem bouwen, die brug !

Het door Avanti Wilskracht gestarte initiatief NOABERSPORT , tussen ons en de naastgelegen sportverenigingen, TVG, Ons Clubje en GVV Eilermark gaat dit jaar echt vorm krijgen en wordt één van de 4 open sportterreinen/ ontmoetingsplekken van Enschede.

We hebben ruim een jaar allerlei besprekingen gehad, nu moeten we naar uitvoering, te beginnen met het samen bouwen van een brug tussen onze accommodatie en die van de naastgelegen sportverenigingen over de Ecozone. We willen dit samen gaan doen met onze klimoppers, Glanerbrug werkt, landschap Overijssel en natuurlijk de gemeente Enschede, zodat we visueel met elkaar verbonden zijn.

We zoeken op sommigen vakgebieden nog een aantal vrijwilligers, voor meer informatie hierover verwijs ik graag naar Herman van Ommen.

Noabersport zal straks in een entiteit moeten worden neergezet bijvoorbeeld een stichting of een sport coöperatie, degene die hier behulpzaam in kan zijn mag zich bij mij of Herman melden!

We werken op dit moment aan het opzetten van een commissie innovatie en ontwikkeling, waarvoor al enkele mensen door het DAB zijn gevraagd, ook hiervoor geldt, denk je hierin wat te kunnen betekenen geef je dan op om hierin mee te denken!

Het doel van Noabersport is, naast één grote bruisende sportaccommodatie, er in de komende tijd voor te zorgen dat we hierdoor voldoende financiële middelen kunnen genereren om sport op lange termijn betaalbaar te kunnen houden en om van waarde te kunnen zijn voor onze directe omgeving, de mensen in Glanerbrug en Enschede-oost. Hier moet het om het welzijn van mensen gaan waarbij we ons steentje kunnen bijdragen voor diegene die het wat moeilijker hebben dan de gemiddelde Enschedeër. We willen graag een goede toekomst voor onze sportverenigingen, hier kunnen we samen met de Gemeente Enschede voor zorgen.